ishadowkingdom.blogspot.com

Welcome (´。• ω •。`) ♡

Dobrodošli na moj blog, iShadowKingdom!
Ovaj blog je posebno posvećen Winx-u i Anime,
i na njemu možete pronaći mnogo zanimljivosti
o njima, ali je i o mnogim drugim "teen" temama
koje me zanimaju, jednom riječju, ovdije možete
pronaći svijet, onakav, kakvim ga vidim svojim
očima.

Ukoliko me želite bolje upoznati kliknite na stranicu
Nadam se da ćete uživati u mojim postovima, i ostaviti svoj kommich... < 3
By : ShadowKing

utorak, 31. listopada 2017.

Halloween post

Hej, pozdrav ljudi! Sretan vam Halloween, odnosno Noć vještica! U prvom dijelu posta ću vam napisati kako je Halloween praznik nastao i o običajima, a u drugom dijelu ću vam napisati 5 stvari zbog kojih se meni Halloween posebno sviđa. Nadam se da ćete uživati u posu. :) Pa vežite se xD.


Nastanak Halloweena (Noći vještica)
Praznik Halloween je nastao još dosta davno iz Keltskog festivala Shamhain, prije prvoj novembra/studenog u kojem su Kelti slavili doček Nove godine. Vjerovali su da taj dan se otvara granica između svijeta živih i mrtvih i da će duše pokušati kontaktirati sa njima. Iz straha Kelti su se maskirali u strašna i jeziva mitološka bića, kako bi ih duše zaobišle i kako ih ne bi prepoznale. Taj dan je posebno bio posvećen bogu Sunca (koji je prikazan kao jelen) i bogu smrti (Samhainu), na koji je dan bog smrti izvršio napad na boga Sunca, tačnije pokušao ga ubiti. Obavezno je bilo da na taj dan bude pun mjesec. U početku praznik Shamhain nema tačan datum, već se određivao prema punom mjesecu, ali dolaskom Rimljana, dobija tačan datum. Danas se praznik povezuje sa praznikom Svih svetih, koji se obilježava 1.11. i od tuda i naziv Halloween, odnosno puni naziv "All Hallows Eve". Osim povezanosti sa kršćanstvom, Halloween također slave pripadnici kulta Wicca, koji su nastavili tradiciju i vjerovanja Kelta, također i praznik se za njih zove Shamhain, i to je njihova jedna od najsvetijih noći u godini.Običaji za Halloween
- Bundeve ; postoji nekoliko priča zbog čega je običaj dubljenja bundevi, ali dvije su najpoznatije :
1. iz straha od zlih duša, Kelti su postavljali udubljene repe i bundeve na prag kuća, u kojima se nalaži svijeća, koja tjera duhove. Svijeća je prestavljala simbol duše koja je u čistilištu i koja luta svijetovima.
2. Legenda o Jack-o-lanternu
Jack je bio zao kovač iz Irske, a neki su ga smatrali vragom jer je imao dug rep. Vrag je čuo priče o njemu i odlučio mu pokazati da je vrag samo jedan. Jack ga je nadmudrio tako što mu je rekao da će mu dati svoju dušu ako ga bude častio posljednjim pićem. Prevarivši ga time da nije imao da plati, predložio je vragu da se pretvori u novčić, i da se poslije vrati u vražiji oblik. Vrag ga je poslušao, ali Jack ga je prevario i stavio novčić pored raspela kojeg je ukrao s groblja, da se nemože vratiti u vražiji oblik. Jack je obećao vragu da će skloniti raspelo ako mu obeća da ga godinu dana neće dirati, a vrag je pristao. Godinu dana je Jack živio istim životom, nije se nimalo promjenio, varao je i krao. nakon godinu dana Jack je sreo vraga na istom mjestu. Ovoga puta ga je prevario tako što je rekao vragu da mu ubere posljednju jabuku koju će pojesti, sa drveta, ali kada se popeo nije mogao sići jer je Jack uklesao na drvo križ. Jack je rekao vragu da će skloniti križ ako ga narednih 10 godina ostavi na iru, ali ako umre da ga neće povući u pakao i vrag je pristao. Jack je umro već nakon 7 godina, pošao je u Raj ali tamo nije primljen zbog zla koje je počinio u životu, i našao se pred paklom gdje je sreo vraga. Vrag ga je iz osvete oslao u vječnu tamu, a lutajući kroz tamu jedino što je imao sa sobom je mala udubljena repa u kojoj se nalazi svijeća.
- Slatkiši ; običaj dijeljenja slatkiša je nastao po tome što su Kelti udobrovoljili zle duše, dijelivš im slatkiše, pa je po tome nastao običaj da djeca za Halloween idu od kuće do kuće, traživši slatkiše
- Maske ; kako sam već spoenuo u dijelu kako je nastao Halloween, Kelti su nosili make mitološkh bića kako ih duše nebi prepoznale, ili kako bi pomislile da su i oni također vannaravna bića i kako ih nebi dirale.
- Mitološka bića (vještice, vukodlacu, vampiri...) ; oni su običaj u Halloweenu, jer bi se sva mitološka i zla bića povezivala sa zlim duhovima, u keltskoj kulturi.


5 stvari zbog čega volim Halloween
Nažalost, svi znamo, ovaj predivni praznik se ne slavi na našim prostorima, međutim bez obzira volim Halloween i jako mi je drag praznik, ovo su razlozi zbog čega je tako :

5. Halloween je jedini praznik u kojem se slave, možemo tako reći, mitološka bića
4. Praznik mi je vrlo mističan, volim običaje (iako se kod nas neslavi)
3. Volim bundeve, šišmiše, crne mačke i zapravo sve ono što se veže za Halloween
2. Volim (mračne) kostime i maske
1. Volim mitove, horrore, svakako jako mi se dopada povijest nastanka Halloweena

Eto već se približavamo kraju posta, nadam se da vam se dopao i da ste uživali u postu, a u isto vrijeme možda nešto novo saznali što niste znali do sada. 

Ovaj mjesec osim današnjeg posta vam ništa nisam pisao, iako sam imao u planu, međutim počeli su nam kontolni i ispiti, pa nisam od učenja stigao ništa da napišem.

Svakako imam dosta toga u planu za postove i blog u periodu koji slijedi. Uživajte, a mi se družimo ponovo u narednom mjesecu, i naravno ne zaboravite kommati post! Pozzz :)Broj komentara: 6:

 1. Hejj, oprosti što ti nisam ranije komentirala. Iako sam vidjela poruku na Facebooku, potpuno sam to smetnula s uma.
  Dakle, Halloween, moje drugo omiljeno doba u godini. Ja uistinu obožavam Halloween, uvijek ukrasim kuću lampionima i svijećama i lampicama i lažnim škorpionima i svim i svačim i naravno da rezbarim bundevu, a ponekad ispečem i neki kolač (ove godine sam samo palačinke hehe). Dobro si sažeo povijest Halloweena. Ja svake godine iznova ponovim kako je nastao kroz mnogobrojne dokumentarce, a proučavam ga već nekoliko godina pa mi nije niti jedan podatak koji si naveo stran. Ima nekoliko sitnica koje nisi spomenuo, no one i nisu btine, no ne znam znaš li za njih, a mogle bi te interesirati, pa ću ih napisati:
  1. Tradicija davanja slatkiša u modernije doba također potječe iz SADa. Kako su se djeca iz Velike britanije doselila u Novu Englesku, sa sobom su ponijela svoje običaje, a jedna od njih je i "uneređivanje" susjednih kuća na Halloween. Kako bi susjedi spriječili da im kuće budu na taj dan gađane jajima, vaze s cvijećem razbijene i sl., davali su djeci domaće slatkiše kao "mito".
  2. Vrlo popularna tradicija u zemljama u kojima se službeno slavi Halloween jest da se bačva napuni vodom i u vodu se stave jabuke, a gosti na Halloween zabavi ili tko već slavi Halloween ustima hvata plutajuće jabuke.
  3.Škoti i Irci koji nisu imali keltske tradicije također bi u jesen rezbarili tikve i u njih stavljali svijeće, a rezbarenje tikva nije strano niti Slavenima. Kada je otkrivena Amerika, za to su se počele prakticirati buče kakve danas imamo jer su tamo otkrivene.
  4.Halloween se kao Halloween počeo slaviti početkom 19. st..
  5.Svi sveti nastali su tako što je Crkva htjela potisnuti poganske blagdane koje su mnogi u tajnosti prakticirali, pa je All Hallows pretvorila u vlastiti blagdan i time prisilila prikrivene Pogane da umjesto svojih praznika slave crkvene.
  To je sve od mene. Post mi se sve u svemu svidio i vrlo si lijepo opisao običaje Halloweena. Ovo što sam ja navela su sitnice koje možda ne znaš, a sigurno te zanimaju. Pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 2. Post mi se jako svidio!!!Jako mi se svidjelo sto si opisao detaljno Noć Vještica.Kod mene je izašao novi post kada budeš imao vremena komaj ga!!!!POZDRAV

  OdgovoriIzbriši
 3. Veoma zanimljivo. Samo nastavi. Malo skrati drugi put bez toliko detalja da mozes bolje zainteresovati ćitaoce. Isto vise daj svojeg misljenja manje sa interneta. Povezi malo anime i winx s time.

  OdgovoriIzbriši
 4. Pozdrav. Post mi se jako svidio i ja volim Halloween iako se kod nas ne slavi, kroz post sam naučila mnogo o Halloweenu od toga mi se posebno svidjelo što je nastao u keltskim zemljama jer volim istraživati različite mitologije, a skandinavska mi je jedna od najdražih.

  OdgovoriIzbriši

... I hope you enjoy my blog, and support me in comments <3

Flag Counter

Flag Counter